Briga i ljubavi prema otoku, hrana za naše zdravlje i zdravlje našeg planeta.

info@eko-skoj.hr

MI SMO

EKO

Škoj

Eko Škoj je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo registrirano 2007. godine

nastalo iz želje vraćanja životu i vrijednostima otoka Korčule. Učenje, oživljavanje i oplemenjivanje tradicijskog načina života, gastronomije i brige za naše zdravlje i dobrobit prirode  započeli smo maslinarstvom i proizvodnjom ekstra-djevičanskog maslinovog ulja.

Nekonvencionalan, ekološki pristup poljoprivredi koji njeguje bioraznolikost  potvrdili smo 2011. godine eko markicom čime smo postali prvi ekološki proizvođači na otoku. U našim maslinicima brojimo preko 100 vrsta biljaka i kultura, a prevladavaju autohtone sorte maslina, voćaka, aromatičnog i ljekovitog bilja, povrtnica i dr. Imanja su smještena na više lokacija u Veloj Luci i Žrnovu, a prostiru se na 2,2 hektara dalmatinskog krajobraza sa stoljetnim suhozidima.

Danas proizvodimo niz tradicijskih delicija kao što su maslinova ulja, vinski ocat, marmelade, rakije, likeri, čajevi, tradicijski slatkiši, biljni i voćni macerati, dr. Uzgajamo sezonske kulture povrća i voća, sakupljamo samoniklo jestivo i ljekovito bilje, uslužujemo i prerađujemo svježe namirnice pomoću tradicionalnih tehnika konzerviranja kako bi se sačuvale kroz cijelu godinu.

Središnji prostor i mjesto susreta s posjetiteljima je ambijentalano Eko Škoj Izletište u Žrnovu. Zamišljeno je kao mjesto druženja, okupljanja, prodaje, kulinarstva, učenja i rada. Tu spajamo poljoprivredu sa ekologijom, tradicionalnosti, kreativnosti i vrhunskom gastronomijom, a posebno je poznato po domaćem kruhu, jelima šarolikog menija koji se prilagođava sezoni i trenutku u kojem jesmo, autohtonim proizvodima s otoka  te raznolikim degustacijskim sljedovima.

2008.
OPG Eko Škoj postaje prviregistrirani ekološki proizvođač na otoku Korčuli  
2010.
postajemo član Eko Dalmacije, udruge ekoloških proizvođača.
2011.
OPG dobiva Eko markicu.
U listopadu 2011. godine s Ministarstvom mora,prometa i turizma sklapa ugovor o pravu uporabe oznake „Hrvatski otočniproizvod“ za proizvod Škoj – ekstra djevičansko maslinovo ulje.
2012.
proglašeni 'Ekološkim maslinarom godine' za razvoj ekološkog uzgoja maslina i bioraznolikosti u masliniku
2016.
osvoili nagradu Zlatna naranča" nabolji agroturizam u Dubrovačko-neretvanskoj
županiji.
2016.
Eko Škoj predstavlja svoju županiju na izboru najboljeg OPG-a u 2016. godini pod nazivom „Zlata vrijedan". Također, na manifestaciji „,Suncokret ruralnog turizma Hrvatske" osvajamo brončanu medalju u kategoriji Hrvatskog otočnog proizvoda.
2017.
OPG je nositelj značajne europske oznake Zaštićena oznaka izvornosti (OI)  „Korčulansko maslinovo ulje“.
2018.
postajemo član udruge Korčulanske pjatance.
  • Na državnim i međunarodnim natjecanjima maslinara i uljara Eko Škoj osvaja 3 zlatne, 5 srebrnih, 1 brončanu medalju za kvalitetu svog ulja, plaketu za najljepšu pakovinu, titulu vice šampiona pakovine i brojne druge nagrade.